Szellemi örökségünk

Széchenyi Szellemi Hagyatéka

 Magyar kultúránk mindannyiunk számára nagyon  sokat jelent. Büszkék vagyunk magyarságunkra, több, mint ezer éves múltunkra, hagyományainkra, kultúránkra, és egyedi magyar nyelvünkre. Maga az iskolánk létezése is ezt tükrözi.

Közös felelősségünk, hogy iskolánk a jövőben is a magyar közösség értékeinek megőrzője legyen. A célok megvalósításához nagyon fontosak a belső értékek, az elszántság, tenni akarás, lelkesedés, de  fontos az is, hogy ezt a közösség javára használjuk, hiszen csak rajtunk múlik, mit teszünk magyarságunk megőrzéséért.

Nem volt ez másképp a múltban sem, ezt mutatja iskolánk névadójának példája is. Gróf Széchenyi István Bécsben, Ausztria fővárosában született és nevelkedett, elsődlegesen németül valmint franciául beszélt. Bejárta a világot, mégis mindig magyar maradt. Tudta, hogy magyar nemesi rangja nemcsak kiváltság, hanem kötelezettség is. Magyarnak születni nem elég, tenni is kell magyarságunkért.

Széchenyi azt tartotta: “Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik.”

Kívánom, hogy ez az iskola mindig méltó legyen névadójához, hogy bennünk felnőttekben legyen annyi akarat és büszkeség, hogy megőrizzük magyar nyelvünket és kultúránkat, és kívánom, hogy a jövő nemzedéke ”kiművelt emberfők sokasága” legyen.

Csak rajtunk áll, hová vezetjük ezt az iskolát.

Tisztelettel,

Bézi Ildikó,